Υπο-εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία στις μεγάλες, χολυγουντιανές παραγωγές

AI created εικόνα της ηθοποιού Aria Mia Loberti, η οποία αγκαλιάζει τον σκύλο οδηγό της, κρατώντας μια χρυσή σφαίρα στο κόκκινο χαλί.

Υπο-εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία στις μεγάλες, χολυγουντιανές παραγωγές

Παρά τις χρόνιες διεκδικήσεις της αναπηρικής κοινότητας, μια καυστική, νέα αναφορά, καταγγέλλει ότι σε ελάχιστες από τις δημοφιλείς, καινούργιες ταινίες εμφανίζονται άτομα με αναπηρία. 

Σε μια ανάλυση των 100 πιο εμπορικών ταινιών του περσινού έτους, βρέθηκε ότι οι 54 δεν συμπεριλαμβάνουν ούτε έναν ομιλούντα χαρακτήρα με αναπηρία. Αυτό το αρνητικό ποσοστό είναι μάλιστα αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις αναλύσεις σε ταινίες που έκαναν πρεμιέρα τα έτη 2021 και 2015. 

Η ανάλυση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Annenberg Inclusion Initiative στο University of Southern California Annenberg School for Communication and Journalism, λαμβάνει υπόψη την εκπροσώπηση τόσο του cast των ταινιών όσο και των ανθρώπων πίσω από την κάμερα, για τις 100 κορυφαίες ταινίες του κάθε έτους, από το 2007 εως και το 2022. Οι ερευνητές έγραψαν κριτική για 69,858 ομιλούντες χαρακτήρες ώστε να αξιολογήσουν την συμπερίληψη σε σχέση με το φύλο, την φυλή, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την αναπηρία. 

Μόνο το 1.9% του συνόλου των ομιλούντων χαρακτήρων στις πιο δημοφιλείς ταινίες του 2022 ήταν ανάπηροι και αυτός ο αριθμός δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 2015, όταν η αναπηρία προστέθηκε πρώτη φορά ως μεταβλητή σε αυτού του είδους την ανάλυση, σύμφωνα με την έρευνα. 

Πάνω από το 80% των χαρακτήρων με αναπηρία είχαν κινητική αναπηρία, το ⅓ επικοινωνιακές δυσκολίες και περίπου το 17% είχε κάποια νοητική αναπηρία. Τα περισσότερα ανάπηρα άτομα που εμφανίστηκαν στις προαναφερθείσες ταινίες ήταν άνδρες, και τα ¾ εξ’ αυτών, λευκοί, ενώ πάνω από το 60% ήταν μεσήλικες ή ηλικιωμένοι. 

Μονάχα μια ταινία από τις 800 οι οποίες μελετήθηκαν συμπεριέλαβε μια εκπροσώπηση της αναπηρίας αναλογική των πραγματικών δεδομένων του αμερικανικού πληθυσμού.

“Δεν έχει υπάρξει αλλαγή στην εκπροσώπηση των χαρακτήρων με αναπηρίες από τότε που αυτή η κοινότητα εντάχθηκε στην ανάλυση μας σε σχέση με τις κορυφαίες ταινίες, από το 2015 δηλαδή”, συμπεραίνουν οι ερευνητές. “Οι χαρακτήρες με αναπηρία συστηματικά λείπουν από τις ταινίες”.

Εν γένει, τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνονται αρκετά απογοητευτικά, με τις μετρήσεις για γυναίκες, άτομα από υπο-εκπροσωπούμενες φυλετικές και εθνικές ομάδες καθώς και την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να έχουν ελάχιστη βελτίωση. 

“Εάν κοιτάξουμε πέρα από το φύλο και την φυλή/εθνικότητα, είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα που έχει το Hollywood με την συμπερίληψη είναι ακόμη πιο εμφανές για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και για τα ανάπηρα άτομα”, δήλωσε η Stacy L. Smith, Διευθύντρια του Annenberg Inclusion Initiative και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης. “Η έλλειψη προόδου σε αυτά τα ζητήματα υποδηλώνει ότι τα διοικητικά στελέχη και οι δημιουργοί περιεχομένου βασίζονται σε πρακτικές που εξακολουθούν να περιθωριοποιούν και να αποκλείουν ταλέντα που προέρχονται από ετερόκλητα υπόβαθρα.”

Πηγή:https://www.disabilityscoop.com/2023/08/24/characters-with-disabilities-consistently-missing-from-movies/30511/Μετάβαση στο περιεχόμενο