5 Λόγοι που κάνουν εξαιρετικά χρήσιμη την ηχογράφηση βιβλίων σε audiobooks και ίσως δεν τους ξέρεις !

Σε ροζ φόντο απεικονίζεται στο κέντρο ένα κοριτσάκι που φοράει ακουστικά καθιστό και κρατάει ένα βιβλίο ενώ γύρω του είναι τοποθετημένοι πολλά βιβλία, το ένα πάνω στο άλλο και το λευκό του μπαστούνι. Η φωτογραφία φέρει στο κάτω της μέρος το logo της Black Light.

5 Λόγοι που κάνουν εξαιρετικά χρήσιμη την ηχογράφηση βιβλίων σε audiobooks και ίσως δεν τους ξέρεις !

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική άνοδος  της παραγωγής των audiobooks. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων και Λόγου), το 2022 τα βιβλία που ηχογραφήθηκαν  για το ευρύ κοινό, ανήλθαν στους 534 τίτλους, αριθμός που στην προηγούμενη διετία ήταν συντριπτικά μικρότερος (98 τίτλοι το 2021 και μόλις 15 το 2020)(ΟΣΔΕΛ,2023). 

Εξαιτίας μάλιστα αυτής της ξαφνικής ανάγκης της αγοράς, μεγάλες εταιρείες εξετάζουν  πλέον την δραστηριοποίηση τους στον χώρο της ηχογράφησης βιβλίων.

Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις γενούν εύλογα το ερώτημα:

‘’Για ποιους λόγους τα audiobooks είναι τόσο χρήσιμα ;’’

1 – Βελτίωση της κατανόησης κατά 76%

Η ακοή κρίνεται ως η πρώτη γλωσσική δεξιότητα που μαθαίνεται. Ένα παιδί ακούει τις λέξεις ως θορύβους μέχρι που συνδυάζοντας τους αντιλαμβάνεται το νόημα τους. Σημειώνεται μάλιστα ότι ακόμη και ως ενήλικες, οι άνθρωποι λαμβάνουν το 85% των γνώσεων τους μέσω της ακοής.

2 – Τα audio books μπορούν να  ‘’διαβαστούν’’ ακόμη και όταν δεν έχεις πολύ χρόνο.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πολύ έντονοι, γεγονός που δεν μας αφήνει να αξιοποιήσουμε σωστά πολλές φορές τον ελεύθερο μας χρόνο. Πόσες φορές επιστρέφοντας ή πηγαίνοντας στην καθημερινή μας εργασία, είτε βρισκόμαστε στην κίνηση, ή περιμένουμε υπομονετικά τα αργοπορημένα ΜΜΜ; Η ακρόαση των audiobooks έρχεται να γεμίσει όσο πιο δημιουργικά γίνεται όλον αυτόν τον καθημερινό χαμένο χρόνο.

3 – Ο προφορικός μας λόγος εμπλουτίζεται

Μαθαίνουμε να ‘’διαβάζουμε’’ , να προφέρουμε και να αρθρώνουμε σωστά τις λέξεις, ενώ παράλληλα εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο και την ευχέρεια λόγου μας. Επίσης σημαντικό είναι να αναφέρουμε εδώ, πως η χρήση των audiobooks βοηθάει και την γρηγορότερη εκμάθηση ξένων γλωσσών.

4 – Τα audiobooks είναι μια λύση προς την βιώσιμη ανάπτυξη

Η εκτύπωση εκατομμύρια σελίδων σε παγκόσμια κλίμακα, ιδίως βιβλίων που ειναι best-sellers επιβαρύνουν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η ελαχιστοποίηση των φυσικών αντιτύπων μέσω της ηχογράφησης τους, δημιουργεί μια καίρια λύση για το δεδομένο πρόβλημα.

5 – Τα audiobooks προάγουν την κοινωνική συμπερίληψη

Η ηχογράφηση των βιβλίων δίνει την δυνατότητα στα ανάπηρα άτομα με βλάβες στην όραση να ‘’διαβάσουν’’ το περιεχόμενο με μεγαλύτερη ευκολία, γεγονός που αυξάνει το καταναλωτικό κοινό του συγγραφέα αλλά και…τις πωλήσεις του!

Πρόσφατα, ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, Sebastian Fitzek, σε μια συνέντευξη που έδωσε στην συνδρομητική πλατφόρμα ‘’Jukebooks’’, αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα audiobooks έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καριέρα και την επιτυχία του! 

Όπως είπε λοιπόν  ‘’Μου αρέσουν τα audiobooks γιατί για είμαι ειλικρινής είναι ένας τεράστιος παράγοντας της επιτυχίας μου, η καριέρα μου στη Γερμανία, από όπου όλα ξεκίνησαν, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς αυτά…ακούω τα βιβλία μόνος μου,  μου δίνει μια εντύπωση για το πως ‘’διαβάζουν’’ οι άλλοι τα βιβλία μου,  αλλά και τι έχουν στο μυαλό τους όταν διαβάζουν τα βιβλία μου’’

Μπορείς να παρακολουθήσεις αποσπάσματα της συνέντευξης εδώ: https://www.instagram.com/reel/C7hDzYntAVZ/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να διαβάσετε ένα βιβλίο, μήπως να δοκιμάσετε και εσείς τα audio books?

Πηγές:

https://www.instagram.com/reel/C7hDzYntAVZ/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA== 

Κατακόρυφη η αύξηση των audiobooks το 2022 σύμφωνα με τις εγγραφές των εκδοτών στην οσδέλnet – Νέα – ΟΣΔΕΛ (osdel.gr)

Άλμα 445% στην παραγωγή των audiobooks, προσελκύουν νέους παίκτες | Business Daily

https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/561977443/diavazontas-me-ta-aytia/

Audiobooks  – Πλεονεκτήματα των «ηχογραφημένων βιβλίων»ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ (self publishing online.eu)

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να βάλουμε τα audiobooks στη ζωή μας και δωρεάν προτάσεις! | Skillbox.grΜετάβαση στο περιεχόμενο